Om du är ute på nätet en hel del har du kanske hört termen “proxy” eller “proxyserver”. En proxyserver är en webbplats eller en IP-adress som låter dig anta dess identitet för att få tillgång till antingen en webbplats som har blockerats av din Internetleverantör, eller en webbplats som har blockerat din dators IP. Proxyservrar har många användningsområden även för de mest grundläggande datoranvändare . Man använder också proxyservrar för att dölja sin identitet online. Webbplatser kan spåra dig på flera sätt . Ett av dessa sätt är genom din IP-adress. När du använder en proxyserver kan webbplatsen inte längre spåra din IP -adress utan de registrerar istället proxyserverns IP-adress.

Vad är då TOR?

Tor är ett gratis program som kommer att studsa din IP från var och en av dess reläer runt om i världen . I grunden är det bara en enorm databas av proxyservrar som du kan komma åt för att hålla din onlineidentitet säker. När du använder TOR kommer webbplatser inte längre att kunna spåra den fysiska platsen för din IP eller kunna spåra vad du har sökt efter nätet.

Folk från hela världen använder TOR för att söka efter känslig information på Internet . Många länder har satt en nationell brandvägg upp för sina medborgare  vilket gör att de inte kan komma åt en hel del webbplatser från olika platser i landet på grund av detta. Genom att installera TOR kan man nu möjlighet att komma åt dessa webbplatser ändå. Polisen använder också TOR för sina övervakningsinsatser så att de inte lämnar sina IP-adresser i webbloggar.

Ni kan installera TOR genom att hämta det via deras hemsida.